
Det hele starter i munden, hvor vi tygger maden og blander den med spyt. Spyttet har nogle enzymer, der allerede begynder at nedbryde maden, mens vi tygger. Så sluger vi det, og det ryger ned gennem spiserøret til maven.
I maven bliver maden blandet med mavesyre, som hjælper med at opløse den og dræber bakterier. Her bliver især proteiner nedbrudt. Når maden er blevet til en flydende grød bliver den sendt videre til tyndtarmen.
tyndtarmen er der, hvor det meste af arbejdet sker. Her bliver der tilsat galde fra galdeblæren og bugspyt fra bugspytkirtlen. De her ting hjælper med at nedbryde fedt, kulhydrater og proteiner, så kroppen kan suge næringsstofferne op.
det, der er tilbage, og som kroppen ikke kan bruge, ryger videre til tyktarmen. Her bliver vand og salte suget ud, så det, der er tilbage, bliver til afføring. Det ender til sidst i endetarmen, hvor det bliver opbevaret, indtil man går på toilettet.
Opret din egen hjemmeside med Webador